BAHAN BAHAN
- 1/2 ekor ayam dipotong kecil
- sedikit garam & kunyit untk mengoreng ayam
- 4 biji bawang merah (ditumbuk)
- 3 biji bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 1 biji Bawang besar (dipotong bulat)
- 3 s/b cili giling (kalo x nak pedas blh kurangkan)
- 1 tangkai cili merah & hijau (dibelah tengah)
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- jintan manis & jintan putih (dikisar)
- 1 s/b lada hitam - dikisar (nak lagi pedas letak banyak)
- kicap manis & masin (ikut citarasa masing2)
- 2 s/b sos tiram
- minyak untk menumis
- garam & serbuk perasa (ajinomoto)
- air (ikut citarasa masing-masing)
- lumurkan ayam dgn garam & kunyit, kemudian digoreng( jangan goreng terlalu garing). angkat ayam & ketepikan
- tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk
- masukkan kulit kayu manis,bunga lawang ,jintan manis & jintan putih, diikuti lada hitam, tumis sehingga wangi
- kemudian masukkan cili giling, tumis sebentar.
- kemudian masukkan kicap manis & masin, dikacau sebentar. diikuti sos tiram
- masukkan air (kalau suka kuah banyak boleh masukkan lebih), biarkan kuah mendidih
- kemudian masukkan garam & serbuk perasa. diikuti ayam yg telah digoreng, biar sebentar sehingga ayam sebati degan kuah tadi dan pekat
- akhir sekali masukkan cili merah & hijau, diikuti bawang besar dipotong bulat.
No comments:
Post a Comment