Pages

Monday 21 November 2011

Resepi Ayam Masak Black Pepper

BAHAN BAHAN
  • 1/2 ekor ayam dipotong kecil
  • sedikit garam & kunyit untk mengoreng ayam
  • 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 biji Bawang besar (dipotong bulat)
  • 3 s/b cili giling (kalo x nak pedas blh kurangkan)
  • 1 tangkai cili merah & hijau (dibelah tengah)
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • jintan manis & jintan putih (dikisar)
  • 1 s/b lada hitam - dikisar (nak lagi pedas letak banyak)
  • kicap manis & masin (ikut citarasa masing2)
  • 2 s/b sos tiram
  • minyak untk menumis
  • garam & serbuk perasa (ajinomoto)
  • air (ikut citarasa masing-masing) 
CARA MEMBUATNYA
  1. lumurkan ayam dgn garam & kunyit, kemudian digoreng( jangan goreng terlalu garing). angkat ayam & ketepikan
  2. tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk
  3. masukkan kulit kayu manis,bunga lawang ,jintan manis & jintan putih, diikuti lada hitam, tumis sehingga wangi
  4. kemudian masukkan cili giling, tumis sebentar.
  5. kemudian masukkan kicap manis & masin, dikacau sebentar. diikuti sos tiram
  6. masukkan air (kalau suka kuah banyak boleh masukkan lebih), biarkan kuah mendidih
  7. kemudian masukkan garam & serbuk perasa. diikuti ayam yg telah digoreng, biar sebentar sehingga ayam sebati degan kuah tadi dan pekat
  8. akhir sekali masukkan cili merah & hijau, diikuti bawang besar dipotong bulat. 
Dah siap boleh la makan dengan nasi putih..

No comments: