Pages

Thursday 10 November 2011

Resepi Ayam Masak Merah



 

Bahan Bahan)

  • Bahan salutan ayam
  • 1/2 ekor ayam(dipotong sederhana)
  • 2 biji telur(di pukul hingga kembang)
  • 500gm muesli (kisar kasar supaya rangup)
  • 5-6 sb tepung gandum
  • 1-2 sb serbuk cili
  • sedikit garam
  • sedikit bahan perasa
  • kuahnye...
  • 3 ulas bwg putih
  • 4-5 bj bwg merah
  • 11/2 inci halia
  • 10 tangkai cili kering (kisar bersama halia bwg merah dan bwg putih)
  • 3 sb tomato puree
  • 2sb oyster sauce
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub pati ayam

Cara-cara

  1. campurkan muesli, tepung gandum serbuk cili, garam dan bhn perasa di dalam satu bekas, ketepikan.
  2. celupkan ayam yg telah dipotong tadi kedalam telur.
  3. salutkan ayam dgn campuran (1) tadi hingga rata
  4. goreng ayam hingga garing... ketepikan
  5. seterusnya, utk kuah panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau
  6. masukkan oyster sauce, tomato puree, kiub pati ayam, dan perasakan secukupnya dengan garam dan gula.
  7. ermmm kalau nak tambah jagung n carrot pun sedap jugak...
  8. sesudah masak kuahnye, tuangkan ke atas ayam yang telah digoreng tadi... siap utk dihidang=)

No comments: